DAURA

The gluten-free beer

Daura - Foto web_5

THE WORLD'S MOST AWARD-WINNING GLUTEN-FREE BEER

НАЈНАГРАДУВАНО БЕЗГЛУТЕНСКО ПИВО ВО СВЕТОТ

Даура се продава од 2006 година. Од тогаш до ден денес е крунисано со многу престижни меѓународни награди за најдобро безглутенско пиво.

UK 2008

UK 2009

UK 2010

UK 2011

UK 2011

BELGIUM 2011

UK 2011

USA 2011

AUSTRALIA 2012

BELGIUM 2012

USA 2012

BELGIUM 2013

UK 2013

UK 2014

UK 2014

UK 2014

UK 2014

UK 2014

UK 2014

BELGIUM 2015

UK 2015

UK 2015

UK 2015

USA 2015

UK 2015

UK 2015

USA 2015

USA 2015

USA 2016

USA 2016

IRELAND 2016

SPAIN 2016

BELGIUM 2017

BELGIUM 2017

USA 2017

UK 2018

BELGIUM 2018

USA 2018

UK 2018

BELGIUM 2019

USA 2019

UK 2008
UK 2009
UK 2010
UK 2011
UK 2011
UK 2011
UK 2011
USA 2011
AUSTRALIA 2012
BELGIUM 2012
USA 2012
BELGIUM 2013
UK 2013
UK 2014
UK 2014
UK 2014
UK 2014
UK 2014
UK 2014
BELGIUM 2015
UK 2015
UK 2015
UK 2015
USA 2015
UK 2015
UK 2015
USA 2015
USA 2015
UK 2018
BELGIUM 2018
USA 2018
UK 2018
BELGIUM 2019
USA 2019

DAURA. FULL-FLAVOURED BEER

Пивските мајстори на ДАМ и Одделот за глутен при Националниот истражувачки совет на Шпанија (SCIC) се пионери во создавањето на безглутенско пиво со полн вкус соодветно за конзументи со целијакија. Даура има вкус на нормално пиво бидејќи е произведено од истата главна состојка- јачменов слад.

DAURA

Логото на Даура е инспирирано од распаѓањето на молекуларниот синџир на глутенот.
 
Логото со прешкртана пченица е меѓународен симбол за безглутенски производи. Овој симбол е присутен и на етикетата како и на лиценцата доделена од FACE (Шпанска федерација на асоцијации за целијакија) и меѓународно од страна на COELIACS UK, со што се гарантира соодветност на производот за лица со целијакија

Нашата <3 ppm гаранција: секоја серија Даура, пред дистрибуција, се анализира и сертифицира од страна на CSIC со цел да се осигура дека количеството на глутен е под 3 ppm (parts per milion)*.

* Според Codex Alimentarius, производ со глутен под 20 ppm се смета за соодветен за лица со целијакија.

DAURA IN THE WORLD

Даура е меѓународен успех во над 45 земји. Во сите овие земји, брендот соработува со локалните здруженија за лица со целијакија.

333
Даура е присутна
334
Даура не е присутна
335
Нема пријавено лица со целијакија

БЕЛЕШКИ ОД ДЕГУСТАЦИЈА

Даура има златна боја со нијанси на килибар и мали нијанси на зелена боја. Таа е чиста и пенлива. Главата е кремаста и долготрајна. Обилните меурчиња се нежни и живи. Има впечатлива арома на свежи зачини.

Вкусот на препечените зрна додава на карактерот на пивото. Чувството во устата е мазно, благодарение на фините меурчиња.

Даура е пиво со свеж вкус, со жива киселост. Финишот е горчлив, како што треба во едно пиво, но и долготраен.

Послужување

Најдобро се ужива на температура помеѓу 4ºC and 6ºC.

5.4%Vol

Alcohol by Volume

13.1oP
Original Gravity

26

Bitterness (IBU)

10

Colour (EBC)

Lager

Type of beer

каде да купам?

 • HORECA
  1. Рок кафана Рустикана, бул. Илинден 94, Скопје
  2. Ресторан Лира , ул. Никола Тесла 11, Скопје
  3. Ресторан за здрава храна Џуми Шоп ДОО, ул. Партизанска 27, Гевгелија
  4. Пивски паб (МВИДБ Груп), бул. Партизански одреди 21А, Скопје
  5. Ресторан Дукат Митрополит Теодосиј Гологанов 79, Скопјe
  6. Park Golden beach, Охрид
  7. Хотел Инексгорица, Охрид
  8. Кафе бар Ел Каброн, ул. Франклин Рузвелт бр 63 АСкопје
  9. Ресторан Мавровски конак, Маврово
  10. ШАТО СОПОТ, Велес
  11. GOLDEN BEACH, Охрид
  12. Хотел BEST WESTERN - Ѓуро Стругар, Скопје
  13. FORZA Wine Bar & Restaurant - Londonska 12a, Skopje
  14. Градска кафеана ДВОР - Митрополит Теодосиј Гологанов 67, Скопје
  15. Custom Pub - Булевар ВМРО, Скопје
  16. Хотел ПАНОРАМИКА - Тодор Александров 57, Скопје
  17. Пивница СТАР ГРАД - Самоилова, Скопје
  18. Градска пивница Куманово Ленинива 13 - Куманово
  19. Атер меана Отон Жупанчиќ - Скопје
  20. Хотел Холидеј Ин Булевар Филип Втори Македонски 5 - Скопје
  21. Ресторан Казабланка 1732 бр. 4А - Парк Резиденс - Скопје
  22. Концепт 37 Франклин Рузвелт бр. 37 - Скопје
  23. Ресторан Воденица Мулино Митрополит Теодосиј Гологанов бр. 69 - Скопје
  24. Ресторан Буре Партизански Одреди 62 А/1-8 Ц5, ТЦ Лептокарија - Скопје  26. Jazzbox  Орце Николов 99 - Скопје

    27. Ресторан АНТИЦА - Скопје

    28. Кафе ПАПИЛОН, Скопје

29. BEER GARDEN, Скопје

30. IRISH PUB DUBLIN, Охрид

31. ПИВНИЦА СОКАК, Охрид

32. IRISH PUB FIVE, Охрид

33. DRUNKEN MONKEYS, Максим Горки, Скопје

34. ДРЕН, Њуделхиска 13, Скопје


МАЛОПРОДАЖБА *
1. Тинекс маркети
2. Рамстор маркети
3. Веро маркети
4. ХАИ Илија ДООЕЛ, Средно Водно, Скопје
5. Тобако Шише Штека Шоп, Бул. Митрополит Теодосиј Гологанов 116, Скопје.
5. ЕЛИДА Маркети ДОО Куманово
6. Тамаро маркети - Охрид
7. Пеке Дисконт и Табако - Делчево
8. Сакам Пиво Beershop - Максим Горки 25/4, Скопје

9. ТАБАКО ГОГИ - Улица Македонија, Скопје

10. БУМЕРАНГ ТАБАКО - Бул. Св. Климент Охридски, Скопје

11. АЛПОЈО - Охрид

12. ПРОЦЕНТ - БУТИК ЗА АЛКОХОЛ - Солунска 210, Битола

13. Маркет ЛА НОИ, Орце Николов 204, Скопје

14. АМАРО Store - Аеродром, Скопје

15. АМАРО Store - Тафталиџе 2, Скопје

* цените во малопродажба се на парче